Rola witaminy D w poprawie insulinoodporności

Insulinooporność jest zaburzeniem metabolicznym, w którym komórki nie wykorzystują
sprawnie insuliny. Powoduje to tworzenie się nadmiaru glukozy we krwi, co
może zwiększyć ryzyko cukrzycy i chorób serca. Jednym ze sposobów poprawy
insulinooporności jest zwiększenie wrażliwości na insulinę, co zwiększa wychwytywanie glukozy w komórkach.

Badania wskazują, że witamina D może odgrywać rolę w zwiększaniu wrażliwości na insulinę. Naukowcy z Massey University w Nowej Zelandii podawali przez sześć miesięcy kobietom z opornością na insulinę po 4000 międzynarodowych jednostek witaminy D3 albo placebo. Odkryli, że w grupie doswiadczalnej witamina D spowodowała znaczny wzrost wrażliwości na insulinę w porównaniu z grupą placebo. Na podstawie "British Journal of Nutrition", Luty 2010.

2 komentarze:

  1. Po kilku tygodniach przyjmowania Proargi zacząłem sprawdzać ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi (jestem cukrzykiem). I jedno, i drugie obniżyło się. Ponadto porawiło mi się samopoczucie, nie czuję się permanentnie zmęczony. Biorę tylko jedną miarkę rano na czczo. Pozdrawiam serdecznie wszystkich! Seba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo wiele osób z cukrzycą zgłasza poprawę ogólnego stanu zdrowia po systematycznej suplementacji proargi 9 plus. każdy, kto ma niedobory argininy (wiekszosc ludzi po 40) skorzysta na tym, zwłaszcza zaś osoby z problemami z krążeniem.

      Usuń